Мисия на Асоциацията на просветлените същества

(True Enlightenment Practitioners Association – TEPA)

  Асоциацията на просветлените същества е основана през 1997 г. от почитаемия Сяо Пиншъ. В нея участват бодхисатви, монаси и миряни, като всички практикуват махаяна под ръководството на почитаемия Сяо Пиншъ. От 1997 г. насам TEPA разпространява учението на Буда по начина, по който то е представено в сутрите и шастрите. Последните представляват трактати на просветлени бодхисатви, като особено значение има Йогачарабхуми шастра (Основа за практикуващите йога) – съчинение, донесено от Индия и преведено на китайски от учителя Сюендзан, което вече е част от китайската култура. Постепенните практики на TEPA се основават на принципите на татхагатагарбха и дават възможност на практикуващите малко по малко да се сдобият с мъдростта (бодхи) на трите колесници чрез личния си опит.

  Почитаемият Пиншъ ръководи и наставлява учителите на TEPA, които вече повече от две десетилетия са посветили живота си на преподаването с пълна отдаденост на истинското учение на Буда. Като се основават на своя опит и мъдрост, нашите учители се стремят да представят учението на Буда в най-чистия му вид в полза на всички чувстващи същества. На нашите будистки курсове, наред с другото, преподаваме практиката на медитация чрез метода на съзерцание на чан, т.е. спомена за Буда без форма (無相念佛). Тази техника позволява на нашите членове да подобрят концентрацията си и да овладеят хуатоу (話頭), т.е. да наблюдават мисълта си, преди последната да бъде облечена в думи. След като овладеят тази техника, нашите членове се стараят да осъзнаят върховната истина на школата чан на махаяна, т.е. да се просветлят. По този начин те непрестанно напредват по пътя на бодхисатвите и следват традициите на будистката школа чан.


Публикации на български език


Петте етапа на просветлението

 

如何契入念佛法門

 Учителят Сяо Пин шъ

 

Практиката на рецитирането на името на Буда е много древна и води началото си от великия бодхисатва Махастхамапрапта, който искал да помогне на хората да се просветлят. В тази книга един от най-великите умове на нашето време, учителят Сяо Пин-шъ, ни обяснява точно и изчерпателно как да използваме този безценен метод, за да намерим елмаза, който се крие във всеки от нас.


Будизмът такъв, какъвто е

 

邪見與佛法

 Учителят Сяо Пин шъ

 

В тази книга са обединени различни текстове, свързани от общата тема за будизма такъв, какъвто е бил преподаден от Буда Шакямуни. Читателят има възможността да се запознае с откъси от сутри, пояснения на Дхарма, цитати и препоръки от Буда и будистки учители и така за първи път да се срещне с будизма или пък да задълбочи разбирането си за него. Книгата е плод на колективен труд и множество разисквания около превода на тези китайски текстове, които понякога третират трудни за разбиране концепции. В крайна сметка целта бе да се изразят по най-точния, но и разбираем начин основните идеи, преподадени от Буда Шакямуни преди 2500 години.


Nezhniyat dazhd na nektara na Dharma / Нежният дъжд на нектара на Дхарма

 

甘露法雨

 Учителят Сяо Пин шъ

 

Nyakoga horata sa schitali nektara za napitkata, daryavashta na bogovete tyahnoto bezsmartie. Nektarat na Dharma obache daryava neshto mnogo po-tsenno, a imenno osvobozhdenieto na chuvstvashtite sashtestva ot tsikala na stradaniyata. Kato opisva i sravnyava razlichnite vidove nektar v budizma i v tibetskiya lamaizam, avtorat tseli da pomogne na chitatelya da se nauchi da razlichava istinskoto ot falshivoto uchenie, bez koeto bi mu bilo nevazmozhno da napredne po patya, ochertan ot Buda Shakyamuni. // Някога хората са считали нектара за напитката, даряваща на боговете тяхното безсмъртие. Нектарът на Дхарма обаче дарява нещо много по-ценно, а именно освобождението на чувстващите същества от цикъла на страданията. Като описва и сравнява различните видове нектар в будизма и в тибетския ламаизъм, авторът цели да помогне на читателя да се научи да различава истинското от фалшивото учение, без което би му било невъзможно да напредне по пътя, очертан от Буда Шакямуни.


Размисли върху истинския смисъл на живота Истината

 

生命實相之辨正

 Учителят Сяо Пин шъ

 

През дългия период на съществуването си будизмът става жертва на най-различни интерпретации и промени от страна на хора, които така и не вникват в същността му. Най-познатата форма на будизма днес, чиято централна фигура е популярният и радващ се на всеобщо уважение Далай-лама, е твърде далеч от оригиналния будизъм. Всичко това е подробно обяснено от учителя Сяо Пин-шъ на конференция, проведена на 15 май 1996 г., чийто превод ще намерите на следващите страници. Но нека бъдем наясно от самото начало: тази конференция е посветена на сложна тема и слушателите ѝ са притежавали сериозни познания за автентичния будизъм. По тази причина преценихме за нужно да напишем настоящото представяне, за да дадем на читателя необходимата информация, която да му позволи да разбере по-добре Дхарма.